Conieco o miodzie naturalnym

Miód jest jedna z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od starożytności, dodawany do napojów i potraw wzmacnia organizm poprawiając naturalną odporność na choroby i infekcje. Miód wzmaga także działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych przeciwko przeziębieniom. Wypada jwspomnieć, że ów cudowny nektar nie powinien być wystawiony na działanie wysokich temperatur, niszczących zawarte w nim, wartościowe enzymy i hormony.
Optymalna temperatura, w której przyrządzamy miód, nie powinna przekraczać 40°C. Aby uzyskać jak najlepszy efekt podczas kurowania się miodem, należy jedną łyżeczkę stołową miodu rozpuścić w ciepłej wodzie (pół szklanki) i pozostawić na około 10 - 12 godzin. Tak przygotowany napój należy pić małymi łyżeczkami i najlepiej będąc naczczo (np. rano zaraz po przebudzeniu się). Takie przygotowanie i spożywanie miodu wzmacnia jego skuteczność aż 100 razy.

Kosmetyka lecznicza. Miód znalazł również zastosowanie w kosmetyce leczniczej. Wzbogaca on skórę w substancje biologicznie aktywne - podwyższa napięcie skóry, czyni ją miękką i gładką. Wzmaga przepływ krwi w tkance skórnej, przez co skóra nabywa elastyczności, wygładzają się zmarszczki. Miód wykazuje działanie odkażające i oczyszczająco - lecznicze, usuwa złuszczony naskórek, oczyszcza pory.


Parę przykładów zastosowania miodu w kosmetyce

- Kąpiele miodowe. Na 40 l wody (wannę) o temperaturze 30-40°C, rozpuszczamy 500g miodu. Cała kąpiel nie powinna przekroczyć 20 minut. Czasami do takiej kąpieli zalecane jest dodanie 1 l mleka.
- Maseczki miodowe. Stosuje się je do skóry suchej jak i zanieczyszczonej o rozszerzonych porach. W skład maseczki wchodzi prócz miodu żółtko jajka, sok z cytryny. Gliceryna, spirytus, mąka pszenna, produkty mleczne takie jak śmietana czy jogurt. Maseczkę zmywa się z twarzy ciepłą wodą po upływie 15 minut.

Najpopularniejsze rodzaje miodu i ich właściwości:

Autor: Paweł Wilk

Bibliografia:
Jaszczyka Maria "Choroby i miód" http://www.teletronik.com.pl/jaszczyk/leki.htm
Gogolewski Piotr "Chemia żywności: miód", http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_miod.html -
Yamazaki Małgorzata "Skuteczny miód" http://www.wiw.pl/nowinki/biologia/200211/20021125-002.asp
"Żyjmy dłużej", 9 (wrzesień) 1998, http://www.resmedica.pl/zdart9983.html -